Historien om Sankt Patrick

Historien om Sankt Patrick

St. Patrick’s Day er opkaldt efter den biskop, der omvendte irerne til katolicismen i 400-tallet. Sagnet fortæller, at den unge dreng Patrick blev røvet fra sin familie i England som ganske ung og ført til Irland af irske røvere. Her stod han meget grusomt igennem i sit fangenskab, men efter sin frigivelse fik han flere religiøse åbenbaringer, og det stod klart for ham, at det var hans opgave at kristne de hedenske irere. St. Patrick havde succes med at udbrede den katolske kirke i det irske samfund, og hans dødsdag den 17. marts er blevet fejret lige siden. Sagnet fortæller, at St. Patrick brugte den lille urt trekløveren som symbol, når han skulle forklare de hedenske irere om treenigheden; Faderen, Sønnen og Helligånden. Trekløveren og den grønne farve er irske nationalsymboler.

 

Den 17. marts har været fejret i Irland som en religiøs helligdag i flere hundrede år, men det var først, da irerne immigrerede til andre lande som USA, at dagen blev markeret med en parade. Som de fleste immigrerede kulturer blev også irerne i New York mere nationalt bevidste, og den første St. Patricks Day Parade gik gennem New York i 1762.

Men som alle gode fester er St. Patrick’s Day blevet en festdag, hvor mennesker fra alle kulturer og nationaliteter deltager. Deraf mottoet “Everyone is Irish on St. Patrick’s Day.”