Copenhagen St. Patrick’s Day Parade

Copenhagen St. Patrick’s Day Parade

Rådhuspladsen d. 17. marts 2023


København kommer til at emme af irsk stemning d. 17 marts, når vi traditionen tro fejrer den irske nationaldag, St. Patrick’s Day på Rådhuspladsen. Eftermiddagen byder på et forrygende show med irsk folkemusik og dans. Det hele kulminerer i et stort grønt festoptog med Copenhagen Showband.

Til Copenhagen St. Patrick’s Day Parade er sloganet ”Everyone is Irish on St. Patrick’s Day” og det betyder at alle er velkomne til at deltage.  Eneste forudsætning for at være med i paraden er, at man bærer noget grønt: et tørklæde, en hat, paraply, sokker, eller ballon. Kun fantasien sætter grænser.

Tilmeld dig også vores event på Facebook:

https://www.facebook.com/events/605242430257863/

PROGRAM 

13.0018.00 Irsk pub i telt
15.00 – 17.00 Ansigtsmaling for børn.
15.30 – 17.00  Show med folkemusik og irsk dans.
17.00 – 17.40 Parade

SEE DETAILED PROGRAM

Arrangementet starter midt på eftermiddagen med musik og dans på open-air scenen. The Early House spiller irsk folkemusik med høj energi og masser af swing. Bandet består af  balladesanger Colm Doyle, Paddy Lawless på fiddle, Lars Nilsson på harmonika Daniel Johansson på bouzouki. Eleverne fra Dark Green School of Irish Dancing optræder med irsk dans. En dansestil,  der siden Irland præsenterede hele verden for showet Riverdance i 1997, er blevet populær  langt udover Irlands grænser. Også  Copenhagen Irish Set Dancers er på scenen med  traditionel stepdans  kaldet ”sean nós”, der er gælisk for ”old style. De er en forening  i København, der udover sean nós,  dyrker den irske kvadrilledans.

Showet præsenteres af St. Patrick også vil lede paraden gennem byen. 

I teltet på Rådhuspladsen  kan børnene få en helt særlig St. Patrick’s Day ansigtsmaling. Den irske stemning kan også nydes med en  Irish Coffee fra Tullamore Dew, varm kakao eller en af de flot pyntede St. Patrick’s Day cookies. Man kan også prøve en af de irske øl fra det lokale bryggeri O’Hara’s Craft Beers i Carlow, Irland, der har stor fokus på miljøvenlig og bæredygtig produktion.

GRØN FESTPARADE

Paraden promenerede  første gang igennem Indre Bys gader  d. 17. marts 2005. Forskellige paradebands har været med til at gøre optoget ekstra  festligt.  Her  i 2023 fører  Copenhagen Showband det folkelige grønne optog gennem byen med deres swingende underholdningsmusik. Traditionenen tro medvirker også Bodhrán orkester med den irske håndtromme,  Dark Green School of Irish DancingIrske ulvehunde og Copenhagen GAA (Gaelic Athletic Association).

Hvorfor grønt?

Irlands nationaldag, der har sit navn efter den irske skytshelgen Saint Patrick, fejres verden over som en irsk kulturfest. Det siges at St. Patrick udbredte Kristendommen til befolkningen ved hjælp af den lille trebladede grønne urt  shamrock, der skulle symbolisere treenigheden. Irland kalder mange også for “Den grønne ø”. Derfor bruges farven grøn og shamrock’en til at sætte kulør på fejringen af dagen.

Copenhagen St. Patrick’s Day Parade er en unik mulighed for at opleve den irske kultur med venner og familie, måske som ”irer for en dag”.

Bodhran Band

Er det dig der skal spille bodhrán i paraden?

Traditionen tro får ti personer lov at være med i paradens bodhrán-orkester. Det er en perfekt mulighed for at prøve den irske håndtromme og spille med i paraden. Der vil være instruktion kl. 16.00 ved siden af scenen. Det er vigtigt at tilmelde sig for at få en af de begrænsede låne-bodhráns. Men man er også velkommen til at deltage i bodhrán-orkestret med sin egen medbragte bodhrán.